Inleiding tot de klinische Psychoneuroimmunologie

Online zelfstudiecursus

Stap in de introductiecursus Klinische Psychoneuroimmunologie, PNIc. Deze cursus wordt aanbevolen om je in eerste instantie voor te bereiden op de postdoctorale en masteropleiding Klinische Psychoneuroimmunologie PNIc.

De 'Inleiding tot de kPNI' wordt geaccepteerd als vooropleiding voor de 2, 3 of 4-jarige kPNI opleiding i.c.m. minimaal Medische Basiskennis 40ECTS volgens de PLATO norm.

Loading...

Je krijgt een overzicht van de mechanismen en onderlinge relaties van alle lichaamssystemen. We passen biochemie, fysiologie, biologie en anatomie toe in de context van klinische PNI.

Inzicht in de complexe werkingsmechanismen bij de mens is essentieel om de grote gezondheidsproblemen van vandaag de dag aan te pakken.

Dankzij de holistische benadering is de PNI-behandeling zeer persoonlijk, effectief en afgestemd op de unieke medische geschiedenis van elke patiënt, wat uitzonderlijke resultaten oplevert.

Biology is nothing without evolution and medicine is nothing without biology.

Theodosius Dobzhansky

Leerdoelen

Ik wil meer weten

Toelatingseisen

Er zijn geen toelatingseisen voor deze cursus.

Accreditatie

Geaccrediteerd door PNI Europe.

Bestaat uit

6 modules van elk 2 uur (online)

Cursusbelasting

5 ECTS

Didactisch materiaal

Alle lesmaterialen worden digitaal aangeboden. Een module bestaat uit een video van ongeveer 2 uur en 30-40 wetenschappelijke artikelen.

Website

Tijdens de cursus heb je toegang tot het besloten gedeelte van onze website, waar je de video's kunt bekijken en de artikelen kunt downloaden. Eenmaal ingeschreven kun je direct beginnen. De video's zijn 3 maanden beschikbaar en je kunt ze in je eigen tempo bekijken.

Docent

Dr. Leo Pruimboom

Examen / afronding van de training

Het is niet verplicht om examen te doen, maar wel als je het diploma wilt behalen. Deze cursus bestaat uit een examen van 24 meerkeuzevragen als je het diploma wilt behalen. Als je geen examen wilt doen, ontvang je een certificaat van deelname. Je ontvangt na 3 maanden een uitnodiging per e-mail.

Didactische ontwikkeling en cursusinhoud

Het Pruimboom Instituut en zijn wetenschappelijke commissie zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het masterprogramma; de commissieleden werken voortdurend aan het programma om de nieuwste bevindingen op te nemen en elke drie maanden wordt er een commissievergadering gehouden om de cursusinhoud te actualiseren. De commissie bestaat uit Prof. Dr. Marion Raab, Prof. Dr. Frits Muskiet, Tom Fox, Daniel de la Serna, Itziar Hernández en Dr. Leo Pruimboom.

Kosten

De cursus kost €365*.
*Er wordt geen btw in rekening gebracht.

Annuleringsvoorwaarden

Raadpleeg de algemene voorwaarden.

Inschrijven

Online e-learning opleiding 'Inleiding tot de kPNI' - €365

En ontdek hoe je biochemie, fysiologie, biologie en anatomie toepast volgens de klinische Psychoneuroimmunologie.

Programma

De cursus is verdeeld in 6 modules, elke module duurt 2 uur.

VideoOnderwerp
1Inleiding tot systeemwetenschap en geneeskunde. Nutrigenetica en Nutrigenomicss
2Voeding als medicijn
3Enzymen, hormonen
4Neurotransmitters en systeemgeneeskunde
5Systeemgeneeskunde en kwantumfysica
6Alles draait om energie
Module 1 - Nutrigenetica en Nutrigenomics

Deze module begint met een korte inleiding tot de klinische psychoneuro-immunologie in het algemeen, waarbij de mysteries van hoe geest, lichaam en immuunsysteem met elkaar verweven zijn, worden ontrafeld.

Twee fundamentele kwesties in de menselijke gezondheid worden behandeld: de impact van voeding en ondervoeding en hoe deze uitdagingen een genoom en epigenoom hebben gecreëerd tijdens het evolutionaire proces van Homo Sapiens.

Vervolgens duiken we in de boeiende wereld van de invloed van voeding, beweging en ritmes op onze algehele gezondheid. We ontdekken hoe deze elementen onze identiteit vormen, ons welzijn beïnvloeden en ons gedrag beïnvloeden. We verkennen ook de geheimen van nutrigenomics en nutrigenetics, die onthullen hoe onze voedingskeuzes, bewegingsgewoonten en levensstijl de expressie van onze genen direct kunnen beïnvloeden.

Cultuur heeft onze context veranderd en het moderne leven heeft een aanzienlijk effect op onze gezondheid omdat het de communicatie verandert tussen de biologische systemen waaruit ons lichaam bestaat. Fysiologie en gezondheid zijn afhankelijk van de communicatie tussen deze systemen, daarom beginnen we deze reis met het bestuderen van de verschillende vormen van communicatie door middel van neuromessengers, cytokinen en/of hormonen.

Didactische doelstellingen:

  • Leren over klinische PNI als wetenschap.
  • Leren over de verbinding tussen de verschillende organen via hormonen, neurotransmitters en cytokinen.
  • PNI begrijpen en deze kennis beginnen toe te passen op zichzelf en op het eigen vakgebied.
Module 2 - Voeding als medicijn

Voeding is een van de belangrijkste onderdelen van wat geneeskunde zou moeten zijn. Het wordt al duizenden jaren gebruikt als medicijn om je uithoudingsvermogen te vergroten, je gezondheid te verbeteren en je IQ te verhogen. Voeding is een universele interventie net als slaap of beweging en is essentieel voor het herstel van gezondheid. In deze module bespreekt Dr. Leo Pruimboom de effecten van verschillende soorten voedingsmiddelen en voedingsstoffen, evenals de effecten op de frequentie, timing en het ritme van maaltijden. Daarnaast worden de optimale tijden om te eten besproken, met speciale aandacht voor intermittent fasting. Ontdek waarom we ziek worden van slechte voeding, wat de oorzaak is van een permeabele barrière, het openen van barrières, wat de eerste stap is naar endotoxemie en we zullen zien hoe de omgeving onze genen beïnvloedt.

Didactische doelstellingen:

  • Begrijpen welk voedingsritme het meest gunstig is voor de gezondheid en hoe je verschillende strategieën kunt gebruiken zoals intermittent fasting om een ketogene toestand op te wekken.
  • Welke parameters je moet meten om de metabole impact van je interventies te beoordelen.
  • De stand van zaken kennen over micro- en macronutriënten en over nutriënten en antinutriënten en hun invloed op de menselijke gezondheid.
Module 3 - Enzymen, hormonen

Metabolisme is het basissysteem van het leven, daarom is deze module gericht op het verdiepen van de kennis over de functie van enzymen en hoe deze te beïnvloeden, de katalysatoren en beperkers van de efficiëntie ervan. Hoe chemie, pH, cofactoren, maar ook fysica, temperatuur, licht en magnetische velden hun functionaliteit beïnvloeden.

Energiedistributie drijft evolutie aan en dit proces wordt vergemakkelijkt door enzymen. In deze module onderzoeken we het vitale belang van enzymactiviteit en hoe we deze positief kunnen verbeteren door lichaamsbeweging, voeding en gedragsveranderingen.

B-vitamines ondersteunen de ontwikkeling van het leven en zijn co-factoren voor 31% van onze enzymen, ze zijn fundamenteel voor energieproductie, metabolisme en dus het leven zelf.

De neurale en hormonale verbanden worden onderzocht, waarbij de enorme invloed van hormonen op ons gedrag, onze hersenen, ons immuunsysteem en onze flexibiliteit wordt belicht.

Hormonen vertellen het verhaal van het leven van mensen, de rijping van verschillende biologische systemen en zijn de weergave van de biologische aanpassing aan circadiane en ultradiane cycli, en vertegenwoordigen zo het ritme in onze gezondheid. We zullen de soorten hormonen en de communicatiesystemen via de verschillende soorten receptoren bekijken.

Didactische doelstellingen:

  • Weten hoe enzymen en hormonen werken.
  • Weten hoe je de enzymfunctie kunt beïnvloeden door lichaamsbeweging, voeding en gedragsveranderingen.
  • Weten dat alles met elkaar verbonden is via neuronale en humorale paden.
Module 4 - Neurotransmitters en systeemgeneeskunde

Deze module richt zich op de studie van het menselijk connectoom. We verdiepen onze kennis van neuromessengers en cytokinen, neuro-immunologische communicatie op zowel neuronaal als humoraal niveau is van groot belang voor het behoud van homeostatische flexibiliteit. Daarnaast zullen we andere weefselspecifieke boodschappers bestuderen, zoals adipokines, myokines en hepatokines. Alles is met elkaar verbonden in de mens en dit is de basis van het verbazingwekkende vermogen om zich aan te passen aan contextuele veranderingen en te interageren met de omgeving. We leren hoe voeding, lichaamsbeweging, koude en emoties deze communicatie kunnen beïnvloeden en als therapeutische strategieën in overleg kunnen worden gebruikt.

We verdiepen onze kennis over neuromessengers en cytokinen: welke rol spelen neurotransmitters in de communicatie tussen de hersenen, het immuunsysteem, de maatschappij en de genen? Hiervoor zullen we onze kennis over neuromessengers en cytokinen verdiepen, neuro-immunologische communicatie op zowel neuronaal als humoraal niveau is van groot belang voor het behoud van homeostatische flexibiliteit. Daarnaast zullen we andere weefselspecifieke boodschappers bestuderen, zoals adipokines, myokines en hepatokines. Alles is met elkaar verbonden in de mens en dit is de basis van het verbazingwekkende vermogen om zich aan te passen aan contextuele veranderingen en te interageren met de omgeving. Hoe beïnvloedt stress het immuunsysteem? In deze module zullen we onderzoeken hoe we de neurotransmitterfunctie kunnen beïnvloeden door lichaamsbeweging, dieet, koude en emotioneel afhankelijke gedragsveranderingen. We zullen ook bekijken waarom het belangrijk is om mensen met meervoudige symptomen systemisch te benaderen. We kijken naar de controle van het autonome zenuwstelsel en het belang van intermitterend leven. We gaan ook in op de behoefte aan wereldwijde integratieve geneeskunde, rekening houdend met pandemieën, mensen en interacties.

Al deze kennis zul je kunnen gebruiken als therapeutische strategieën.

Didactische doelstellingen:

  • Weten hoe neurologische en immuuntransmitters werken.
  • Weten hoe je de zenderfunctie kunt beïnvloeden door lichaamsbeweging, voeding en gedragsveranderingen.
  • Systemische strategieën beginnen te gebruiken in je benadering van je cliënten of patiënten.
Module 5 - Systeemgeneeskunde en kwantumfysica

Systeemgeneeskunde blijkt essentieel te zijn in de behandeling van mensen met chronische ziekten. In deze module verkennen we de diepe verbinding tussen kwantummechanica en systeemgeneeskunde. Hoewel kwantummechanica op biologisch gebied nog in de kinderschoenen staat, erkennen we de essentiële rol ervan in belangrijke biologische processen. We bespreken de fundamenten van het leven en Homo sapiens en hun relevantie voor de hedendaagse wetenschap en haar evolutie. Daarnaast zal Intermittent Life worden behandeld als een holistische benadering van de behandeling van systemen.

Systeemgeneeskunde blijkt essentieel te zijn in de behandeling van mensen met chronische ziekten. In deze module verkennen we de diepe verbinding tussen kwantumfysica en systeemgeneeskunde. De mens kan vanuit energetisch perspectief worden gezien als een superefficiënte biologische entiteit.

Daarom mogen we de mitochondriën niet vergeten als basisorganellen voor het behoud en de productie van energie. De mens in de zoektocht naar maximale energie-efficiëntie.

Hoewel kwantumfysica in het biologische domein nog in de kinderschoenen staat, erkennen we de vitale rol ervan in belangrijke biologische processen. We bespreken de fundamenten van het leven en de Homo sapiens en hun relevantie voor de hedendaagse wetenschap en de evolutie daarvan. Daarnaast zal intermitterend leven (Intermittet Living) worden behandeld als een integrale benadering voor de behandeling van systemen.

Didactische doelstellingen:

  • Je leert de basisconcepten van kwantumfysica toegepast op biologie.
  • Je zult in staat zijn om een deep learning sessie over systeemgeneeskunde uit te voeren.
  • U bent in staat om concepten en denkwijzen gebaseerd op systeemgeneeskunde toe te passen op mensen die lijden aan chronische ziekten.
Module 6 - Alles draait om energie

In deze laatste module ga je dieper in op het onderwerp energie, omdat het herstel van de energiedistributie het belangrijkste doel is voor elke chronisch zieke en voor gezondheidsbehoud. Het verenigt de kennis over het complexe proces van besluitvorming, altijd gebaseerd op de communicatie tussen de hersenen en het immuunsysteem als verantwoordelijken voor onze gezondheid. Beslissingen nemen is afhankelijk van metabolische beoordeling en analyse, bewegen of niet, eten of niet, al deze beslissingen zijn gebaseerd op energieniveaus en de verschillende processen van energieproductie ... .

Alles draait om energie: de evolutie zelf is erop gebaseerd. In de geneeskunde is de verdeling van energie binnen en tussen organismen een van de meest fundamentele wetten. Je zult leren hoe je deze verdeling van energie kunt reguleren... We bestuderen de veranderingen die optreden in de energieverdeling tijdens de stressrespons en hoe bioritmische activiteit deze verdeling reguleert.

Didactische doelstellingen:

  • Je zult leren dat het aanpakken van de energieverdeling en het herstellen van het energieniveau de eerste stap is.
  • Je leert hoe je eerste strategieën voor energieherstel kunt toepassen.
  • Je zult in staat zijn deze concepten toe te passen in je dagelijkse praktijk.
In de verandering ligt de oplossing en de kleinste verandering maakt het grootste verschil.

Inschrijven

Online e-learning opleiding 'Inleiding tot de kPNI' - €365

En ontdek hoe je biochemie, fysiologie, biologie en anatomie toepast volgens de klinische Psychoneuroimmunologie.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en/of volg ons via social media.

We delen nieuws, informatie over events en inspireren met inzichten gerelateerd aan PNI en Intermittent Living. Maar geen zorgen, wij houden ook niet van spam. ;)

Ok!

Vul het formulier hieronder in en we houden je op de hoogte via email
Ja, ik schrijf me graag in!
 
Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

ok annuleren

Heb je al een account?

Log dan eerst in om daarna je bestelling af te ronden. Nadat je bent ingelogd kom je weer terug op deze pagina.

Loading...

'Text & Context'

6 en 7 december 2024, Zeist (NL)

Het immuunsysteem begrijpt de moderne cultuur niet. Onderzoek naar het connectoom in de klinische psychoneuroimmunologie.

Zitten veroorzaakt gevoelens van uitputting. Te veel eten veroorzaakt hongergevoelens.
"Hoe kan dit?" zou de juiste vraag zijn. In werkelijkheid wordt honger geassocieerd met een gebrek aan energie, terwijl vermoeidheid eerder te wijten is aan overwerk. Deze ‘mismatch’ heeft diepere redenen.

Ok!

Vul het formulier hieronder in en we houden je op de hoogte via email

Boeken als spreker

Stel je vraag

Privacyvoorwaarden *